Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Kong Kents vigtigste bands på Copenhell

Populær
Updated
Top 5 - Kong Kents vigtigste bands på Copenhell

Copenhell har i år sammenstrikket det bedste program i festivalens historie, og det er blevet så godt, at det kritiske publikum er forstummet og lovpriser. Men ...!

Kunstner
Spillested
Koncertarrangør

Lad det være sagt med det samme. Live Nation og Copenhell har gjort det, man troede umuligt. De har sammensat et festivalprogram, der har gjort, at ingen brokker sig. I metalverdenen svarer det til, at man hos Copenhell har hevet sværdet op af stenen. Det umulige er blevet gjort muligt. Det i sig selv kræver naturligvis en lidt mere dybdegående analyse af, hvad der gør plakaten så tilfredsstillende.

Først og fremmest har de allieret sig med Iron Maiden. Så kan det ikke gå helt galt. Dernæst har de sikret sig en række meget vigtige navne inden for deres respektive genrer i det altafgørende mellemlag af navne, som sikrer det brede fremmøde. Her har Copenhell en hel stribe af bands, der hver især kalder på sin afkrog af metalfolket. Megadeth og Anthrax sikrer thrashfrontens tilstedeværelse. Watain og Behemoth betyder, at det kulsorte segment fra black metallen også møder frem. Her hjælper det også rigtig meget, at Triptykon er med, da det jo er en forlængelse af Celtic Frost, og dermed er et af arnestederne for den sorte metal rent faktisk repræsenteret.

Mindst lige så vigtigt er navne som Black Label Society, My Dying Bride, Twisted Sister, Sepultura, Arch Enemy, Clutch og Bad Religion. Meget forskellige navne og mange forskellige genrer, der hver især betyder, at Copenhell kommer vidt omkring i mellemlaget.

Dernæst er der de danske navne, hvor Mercenary er det store navn, skarpt forfulgt af Dawn Of Demise, Blood Eagle, Helhorse, The Psyke Project m.fl. Og så er der Gorguts, der for de raffinerede fans af dødsmetallen er en lille canadisk perle, som har været svær at opleve live. Nu indfrier Copenhell det ønske sammen med alle de andre navne.

Men. Der er malurt i bægeret. Ikke alt er, som det skal være. Her på redaktionen var undertegnede ekstatisk, da jeg fik mailen med de sidste navne. Fantastisk program. Intet mindre. Men dagen, hvor navnene skulle offentliggøres, skulle jo oprinde, og der skulle være en medfølgende plakat. Her gik det galt. Helt galt! Forklaringen følger i den nedenstående Top 5, der fremhæver de fem vigtigste bands på dette års plakat.

1. OBITUARY

Her ser jeg noget fuldstændig utilgiveligt. U-TIL-GIVE-LIGT!!! (Skal råbes med Dolph-accent mens man hopper i afmagt og banker baseball-battet mod sine tindinger). Hvad ser jeg? Obituary er skrevet med almindelig font.
 
Verdens ubestridt fedeste logo. Nogensinde. Når man (Copenhell) har muligheden for at smide det logo på sin plakat, så skal den chance ikke forpasses. Og da slet ikke for at give plads til ligegyldige logoer fra bands som Kill Devil Hill, Avatarium, Of Mice And Men og Finntroll.
 
Hvad er der gået galt? Deres kunstdepartement må jo have spist nu-metal-svampe og fået akut hjernekræft. Vi må til bunds i denne sag og finde den ansvarlige, der herefter tvinges til at skrive samtlige tekster fra Obituarys debutalbum på tavlen med kridt i bedste Bart Simpson-stil.

Som I kære læsere kan se, så har vi forsøgt os udi at lave en alternativ udgave af plakaten til dette års udgave af Copenhell. Sådan burde den have set ud.

2. IRON MAIDEN

Større bliver det simpelthen ikke. Godt nok har det betydet, at festivalen måtte rykkes en dag frem, således at det hele starter onsdag d. 11. juni 2014, og en onsdag er ikke optimalt. Men det er Iron Maiden. Iron f*ckin' Maiden! Hvis jeg var arrangør, så havde jeg gjort det samme. At få muligheden for at præsentere et af de vigtigste bands nogensinde i metalhistorien betyder, at man slår til. Øjeblikkeligt.

3. TWISTED SISTER

Endnu et ikonisk band, hvis historie betyder, at det bliver lige dele tilbedelse og ustyrlig fest, når disse veteraner rammer scenen. For de er andet og mere end blot de to monsterhits, de havde med 'We're Not Gonna Take It ' og 'I Wanna Rock'. Twisted Sister blev også hevet direkte ind i den malstrøm, der opstod, da amerikanske interesseorganisationer valgte at danne PMRC i et direkte angreb på musik, der angiveligt havde dårlig indflydelse på de unge. Det var stærkt medvirkende til at danne det image, som metalmusikken den dag i dag stadig kæmper mod: At metalmusik skulle være farligt. Dee Snider fra Twisted Sister kæmpede bravt sammen med Frank Zappa og John Denver, da de blev kaldt ind til en senatshøring i 1985 og skulle forsvare deres musik. Twisted Sister har ikke været i Danmark i en menneskealder, så nu får vi muligheden for at nyde dem og deres farlige musik. Husk at tage dine børn med, så de kan blive ødelagt!

4. BEHEMOTH

Faktisk en af de få gengangere, der er i Copenhell-regi. De har også lige været forbi Danmark og givet koncerter i Aarhus og København sammen med Cradle Of Filth, og man kan derfor undre sig over, at det skulle være nødvendigt at give dem en plads her på denne top 5. Men det er mig ikke desto mindre magtpåliggende at have dem med. For tilbage i 2010 gav de en koncert på Copenhell, der til dato endnu ikke er blevet overgået. Det var en sådan magtdemonstration i mørkemusik, at det ikke er blevet overgået hverken på Refshaleøen eller andre steder i Dannevang siden da. Der har skam været adskillige gode oplevelser på scenerne rundt omkring siden den juniaften i 2010, men den var bare speciel. Om de kan leve op til forventningerne er nok noget nær umuligt, men hvis Nergal kan vinde over leukæmi, så kan han også toppe vores forventninger. Forvent ild, Satan og alt, der hører med, når ugudelige Behemoth spytter deres budskab råt for usødet.

5. BLACK LABEL SOCIETY

Zakk Wylde. Der skal hyldes! Det var egentlig ikke meningen, at jeg ville skrive mere. Men af hensyn til dem, der ikke helt ved, hvem Zakk Wylde er, så opridser vi lige kort hans cv. Wylde sendte Ozzy Osbourne et demobånd tilbage i 1987 og blev kort efter hevet ind i Ozzy Osbournes band som afløser for Randy Rhoads, der døde i en flyulykke i 1982. Den tjans varetog han i næsten 20 år, hvor han efter en periode også begyndte at køre sit eget projekt sideløbende. Det er Black Label Society, hvor han udover at spille guitar også varetager opgaven som forsanger. Zakk Wylde hyldes som en af de bedste guitarister i metalverdenen, og det bliver derfor meget specielt at kunne nyde hans evner på den seksstrengede på Copenhell til sommer.

Boblere: Alt for mange til, at vi her vil nævne flere. Tjek den officielle plakat til inspiration. Det bliver tre gode dage på Copenhell i år. Et historisk godt program, som de selv får svært ved nogensinde at gøre bedre eller bare lige så godt.

Og her er, hvad Obituary selv vil sige til den ansvarlige bag den helt horrible beslutning om ikke at smide det logo helt op i toppen: