Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – 1312

Updated
happy piggy holidays

I dag, den 13/12, sender mange en ekstra tanke til politiet. Adskillige bands har også skrevet sange om dem – mere eller mindre flatterende, og ugens top-5 handler derfor om sange, der ikke stiller sig på den beundrende side.

Dato
13-12-2022
Forfatter

Nogle fejrer international politidag i dag. Eller noget i den retning, det skal vi da ikke stå tilbage for.

5. Nexø – ‘1312’Vi starter i det hjemlige. Danske Nexø har med ‘1312’ nok mest haft fokus på publikumsinddragelsen, fremfor den lyriske dybde. Der er en smule analyse af politiets rolle som beskyttere af privat ejendom, men ellers handler det mest om at råbe “ACAB” i kor. Og det kan bestemt noget.

4. The Muslims – Crotch Pop a Cop


North Carolina-punkerne i The Muslims er mindst lige så vrede, som de er festlige at lytte til. Og som et band med en noget mørkere gennemsnitspigmentering end det foregående i en af USA’s sydstater, har de også rigtig meget at have det i.
Når The Muslims synger om døde sorte i kirkegårdene, er det nok desværre af erfaring. Og når de retter blikket mod politiebetjentenes ædlere dele, er det meget rart at vide, man ikke er i skudlinjen.

3. Leftöver Crack - So Ya Wanna Be a Cop


Lyrik? Ehh, det er så meget sagt. Men Leftöver Crack kommer igennem en masse kritikpunkter i denne temmelig lange og intense sang. Den er skrevet direkte til en person, der udtrykker interesse i at iføre sig den blå uniform, og sætter ikke så lidt fokus på hvad Stza Crack mfl. synes om det. Med tanke på serier som HBO’s ‘We Own This City’ og hvad BLM fortalte om forrige sommer, lyder det ikke som isolerede hændelser.

2. Redbait – Smoke in Your Eyes


Med mindre du er er arresteret, har politiet ingen forpligtelse til at beskytte amerikanske borgere. Det har føderale domstole slået fast flere gange. Og det er det, Missouribandet Redbait griber fat i på ‘Smoke in Your Eyes’, der på relativt lyrisk vis både handler om de meget konkrete oplevelser med tåregas, men også om det metaforiske røgslør som bandet mener, mange mennesker er indhyllet i, når det kommer til ordensmagten.
“Who do they protect? Who do they serve?” lyder omkvædet.  

1. Ancst – Kill Your Inner Cop


I Tyskland retter de blikket indad. Der rettes kritikken både mod køllesvingende pansere, men også mod den stemme, der bor indeni os. I hvert fald ifølge Tom Schmidt, der mener, at man har et vist ansvar for at bruge sine rettigheder til det fælles bedste og ikke følge et “betjentmindset”, som han beskriver det. Det handler om at gøre det rigtige og forstå, at der er flere medlemmer af folket, end der er af politikorpset.

I punkgenren er dette et meget velkendt emne – lidt mindre i metallen – men send os jeres favoritter. Der skal jo også bygges en playlist til næste år.


NB: Alle sange i denne top 5 står for kunstnerens egen regning og er ikke udtryk for Devilutions generelle holdning.