10 hurtige til Anders Bøtter

Populær
10 hurtige til Anders Bøtter

Sort Søndag er som bekendt Danmarks Radios ugentlige metaludsendelse. Vi har stillet de to mænd bag programmet de kendte 10 spørgsmål. Her er Anders Bøtters fyldige svar:

Dato
08-03-2010
Forfatter

Da NRG Magazine kontaktede mig og bla. bad mig om at nævne mine alle tiders 5 favorit album var min første tanke: ”fuck!”.  Min egen samling tæller over 2500 albums og det er et mareridt for enhver musiknørd at skulle evaluere bredt og udvælge skarpt, kynisk og præcist. Ved ikke hvor mange gange vi har debatteret det her total umulige emne i det utal af pladebutikker jeg har arbejdet i henover de sidste 15 år.

Selv hvis jeg var blevet bedt om en top 25 havde det voldt voldsomme kvaler og søvnløse nætter. Nu beder i om 5! Bastards! Nå men, jeg skal til det. Og selvom dette ikke er helt fair, så vil jeg dog tillade mig at nedlægge en lille begrænsning på mine valg: det skal være bare nogenlunde relevant for NRG Magazine – for tro mig – jeg kunne sagtens også finde 5 jazz albums eller 5 singer/songwriter albums der har sparket knæene ud af soklerne på mig igennem tiden og stadig den dag i dag befinder sig helt i toppen af mine personlige favoritter. Grunden til at det forholder sig sådan er fordi jeg lytter til mange mange forskellige genrer og fordi at metal først for alvor kom ind i mit liv for ca. 7 år siden. Sidst men ikke mindst, så har jeg også taget mig den formidable frækhed at knytte en lille personlig anekdote til mine valg.

Med fare for at ende i pladenørdernes helvede for at være syndig og udpege favoritter og fremhæve mesterværker, så lægger jeg hermed hovedet på blokken og går i krig!

1. Dit alle tiders fem favorit album?

Ballet Mechanique / The Icecold Waters of the Egocentric Calculation
En 17 årig Martin Hall skriger sine lunger ud på sange om mørke sjælekvaler, fosterkirugi og andre makabre mareridt. Et af DKs fineste og mørkest avant-garde rock albums og min vej fra punken og lige lukt frem til helvedes metal sluser. Af en eller anden grund syntes den 15 årige version af mig at der var en klar sammenhæng imellem metal og punk på dette album. Det var en brobygger. Den dag i dag er jeg ikke så sikker. Men det er stadig et helt formidabelt album.

Mercyful Fate / Melissa
Det hele startede med en Iron Maiden plakat på min fætters værelse. Der så jeg coveret til albums som ”Seventh Son Of A Seventh Son” og var dybt fascineret. Iron Maiden har aldrig skuffet mig, men jeg blev en smule forbavset da jeg som ca. 12 årig fandt ud af at Iron Maidens musik ikke var helt så uhyggelig, som deres plakater og t-shirts. Men så en dag skete der noget…et eller andet tv-program fra gud-ved-hvornår præsenterede King Diamond. Her hørte jeg for første gang i mit liv musik hvor tekst, visuelt udtryk og musik gik op i en højere enhed. Mange år efter blev jeg introduceret til Mercyful Fate. Melissa har hængt ved lige siden.

Slayer / Soundtrack to the Apocalypse
Det er total kryster og kujon agtigt det her! Man MÅ bare ikke vælge et opsamlingsalbum på sådan en liste her. Men fuck det – det er min besvarelse! Slayer er mit ultimative favo-fucking-rit alltime metal super band! Jeg KAN ikke vælge et bestemt album. Derfor dette tarvelige valg. Spil noget med Slayer!

Düreforsøg / Knee
I 1996 sad jeg i en garage på Sydfyn og hørte mine venner spille grunge inspireret punkrock (seriøst!). Vanen tro tændte vi for P4 i P1. Vanen tro hørte vi på de andre teenageres halvdeprimerede breve om drømme, håb og musikfavoritter. De var i de år at bands, som De Skrigende Halse var hot stuff på Det Elektriske Barometer. Men den aften blev alt hvad jeg kendte til af stemning og musik med et skarpt piskesmæld brudt med en sådan brutalitet at jeg ikke kunne tro mine egne øre. Nogle unge gutter, på min egen alder, havde begået et nummer de kaldte for 'Monkation'. Det var mit første rigtige bekendtskab med growl og jeg har været stor fan af Düreforsøg lige siden. Efter min mening er det et af de få danske bands, som har haft internationalt potentiale. Men ak, de brede medier satser altid på det sikre og kommer i bukserne hver gang et hypede danske "rock" bands spiller en lille club koncert i Oslo. Düreforsøg kunne noget mere og den dag i dag elsker jeg stadig 'Knee'. Her næsten 15 år efter lyder albummet stadig "friskt".

Current 93 / Soft Black Stars
Det er ikke metal. Men David Tibet (eneste medlem af Current 93) har en broget baggrund i støjrock/punk/avantgarde bands som Nurse With Wound, Psychic TV, Death In June og har vidst nok også engang flirtet lidt med nogle medlemmer fra Mayhem. De fleste af hans sange handler om kristen mysticisme og hans egne vanvittige mareridt om dommedag. Soft Black Stars er ikke noget let album at komme ind under huden på – men det er et af de smukkeste værker jeg nogensinde har hørt. En’ mand. Et’ flygel. Og en helvedes masse dommedags billeder, frygt for undergang og tabet af evig kærlighed. An aquired taste, som man siger. Nybegyndere opfordres til at starte med den superbe opsamling ”Judas As A Black Moth”. Det var i øvrigt i min tid som pladepusher i Casablanca Records at jeg blev introduceret til Current 93 af min gode kollega K.B. Larsen (Withering Surface, The Kandidate m.fl.)

2. Hvilket nummer ville du have dræbt for selv at have skrevet?
Dead Kennedys – Kill The Poor.
Hvilken humor! Hvilket nummer! Hvilket album!

3. Dit favoritmusiker gennem tiderne?
Scott Walker
(især på hans ældre dage)

4. Dit favoritband gennem tiderne?
Geeeee – are you serious!!?? Umuligt spørgsmål. Rage against the machine. Hvis jeg var musiker – så ville jeg lyde sådan.

5. Din bedste koncertoplevelse nogensinde?
De bedste koncerter er dem hvor man efter koncerten har drukket sig så stor en regnskov i øret, at man ikke rigtig kan huske hvad fanden der skete, men bare sidder tilbage med en følelse af at man har overværet dommedag. Men et godt bud kunne sku være Tool på Orange Scene, Roskilde Festival 2006.

6. Hvilket band ville du allerhelst være med i?
Guns N Roses. Jeg er sikker på at jeg besidder nok empati til at kunne holde sammen på selv det mest vanvittige cirkus. (og det skulle så i øvrigt være i en rolle som tamburin spiller lidt ala ham der den stenede dude fra Black Rebel Motorcycle Club)

7. Det vigtigste før-sendetids-ritual for dig?
Kaffe. Kaffe. Kaffe.

8. Det bedste ved at være i radioen?
At formidle både den musik som folk allerede elsker, samtidig med at man i samme program introducerer dem for noget de måske ikke kender.

9. Det mest irriterende ved at være i radioen?
At man er sin egen værste kritiker og at man (fordi vi ikke sender live) ikke kan nå at rette den ene lille fejl man har lavet og så ellers kan gå en hel weekend og tænke på at Slash sku' da for helvede ikke hedder Paul men Saul. Men nogle gange er der altså bare rigtig rigtig meget knald på sådan en produktionsuge. Så kommer der skønhedsfejl.

10. Sort Søndags nærmeste fremtidsplaner?
At slå X-Factor (i alt!)