Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

MMF21: Sublim afslutning

Populær
Updated
Illdisposed_72A6183
Illdisposed_72A6142
Illdisposed_72A6165
Illdisposed_72A6237
Illdisposed_72A6209
Illdisposed_72A6247
Illdisposed_72A6285
Illdisposed_MG_8163

Med hits og en historisk sætliste, der bød på hele klassikeren 'Submit' fra 1995, satte Illdisposed hårdt punktum for Metal Magic og beviste, de stadig er hårdslående efter tre årtier med dødsmetal.

Kunstner
Dato
10-07-2021
Trackliste
1. Sense the Darkness
2. Weak is Your God
3. Throw Your Bolts
4. I Believe in Me
5. Dark
SUBMIT:
6. Die Kingdom
7. Flogging a Dead Horse
8. Submit
9. Slow Death Factory
10. Memories Expanded
11. The Hidden Ache
12. Vesuvio
13. A Frame of Mind
14. Purity of Sadness
Fotograf
Kent Kirkegaard
Karakter
4

”Det her er ikke sådan festival, hvor I forsøger at se old school ud. I er sgu bare gamle. Og I holder jer ikke særlig godt!”

Den spydige jyde Bo Summer var i sit velkendte gode lune, da Illdisposed for første gang gæstede Metal Magic Festival, der i dens trettende udgave af åbenlyse årsager bød på et fordansket program.  

Faktisk gav årets plakat et fint udsnit af dansk heavy metals historie igennem de sidste fire årtier. Den yngste generation, der spiller med blodtørstig attitude, var stærkt repræsenteret i skikkelse af blandt andre Slægt, Afsky og Gabestok.

Knap så sprælske er den første generation. Men de var der. Senior-metallerne fra dansk metals første æra. Bands, der udsendte et par fede demoer, ep’er eller måske en hel plade, men aldrig rigtig stod distancen. Gik i opløsning. Gik andre veje. Gik med i andre bands.

Metal Magic har med god stil altid haft for vane at hylde den ældste generation. Fra Metal Cross i 2018 til blandt andre Evil og Alien Force i år. Og sikkert gendannede Mirage til næste år. Det er muligheden for at opleve dansk metals første klenodier. Det er fedt nok. Har sin charme. Men ender sjældent som meget mere end nostalgisk hygge-heavy fra de gamle drenge på weekendtur.

To institutioner i dansk metal
Der er ikke helt det samme på spil, som bands, der har været konstant aktive igennem årtier og stadig skal bevise, at de er vedkommende og velspillende. Men de færreste formår dog at komme så langt og holde maskinen kørende år efter år. To institutioner i dansk ekstremmetal kan dog endnu. De stod øverst på plakaten som årets hovednavne fredag og lørdag. Stadige seje. Stadige i gang efter tre årtier.

Det startede i Jylland. I 1991. I Århus var det Bo Summer og Lasse Bak, der skabte fundamentet til Illdisposeds brutale dødsmetal. I Sønderborg huserede brødrene Azter og Ustumallagam, der dannede Denial of God, og var pionerende med deres black horror metal. Stilistisk to forskellige bands, og alligevel det ekstreme udtryk til fælles, så begge grupper passede perfekt ind i den barske fremstilling, medierne gerne vil tegne af samtidens hårde toner fra undergrunden.

I midten af 90’erne fik den ikke for lidt på tv. Frygten for at norske tilstande med psykopatbands, der brændte kirker ned, fik frit spil i TV2 Nyhederne, da brødrene fra Denial of God dukkede op i prime time, iført fuld corpse paint og black metal-outfit, og misantropisk proklamerede, at alle mennesker burde udslettes i Satans navn.

Illdisposed fremstod også perfekte til forargelighedens nyhedsformat, da de i forbindelse med udgivelsen af ’Submit’ dukkede op på tv, og guitaristerne Lasse Bak og Morten Gilsted gav uhæmmet indsigt i et liv med dødmetal, bajer og bistand. Århusianerne levede som bekendt også op til deres blakkede ry og blev bandlyst på flere spillesteder. Denial of God blev ikke bandlyst; de blev bare overset og sablet ned af danske metalmedier.

Stadig på toppen
Men de er her endnu. Begge bands. Internationalt respekteret. Stadig aktive efter 30 år og med kontinuerlige stærke udgivelser i diskografien. Og i konstellationer, der er historiens vingesus værdigt. Om det er Azter og Ustu i Denial of God eller Bo og lidt senere med Batten i Illdisposed, så har gruppernes skippere altid allieret sig med talentfulde musikere, når nogen er smuttet, og nye kommet til. Det har været tre årtier med højt niveau.

Weekendens festivalshows var ingen undtagelser. Denial of God leverede et stort format fredag aften. Illdisposed gentog succesen 24 timer senere, da de indtog den store scene på Fredericias nye spillested Eksercerhuset, der i år blev brugt som erstatning for den oprindelige festivalplads, der er under opbygning. Det gjorde intet. Tværtimod. Det var tre dage i en fantastisk sal med en fantastisk god lyd.

Hits og historisk sætliste
Og jovist, Bo Summer havde nu nok ret i, at gennemsnitalderen på Metal Magic er old school. Sikkert over de 40 år. Utallige passionerede musikfreaks. Med mange koncerter bag sig. Mange Illdisposed-koncerter bag sig. Også den her skribent. I hvert fald over 30 gange på de sidste 25 år. Flere andre festivalgæster kunne matche det antal. Men uanset hvor mange gange nogen havde oplevet Illdisposed før, så havde ingen før oplevet kvintetten spille hele ’Submit’ – fra slut til start.

Men før et veloplagt og beruset publikum fik hele den danske dødsklassiker serveret, fik gæster først sendt hårde hits i fjæset. Lyden var massiv. Mixet perfekt. ’Sense the Darkness’ åbnede og skabte øjeblikkeligt den helt rigtige stemning. Var det ikke foregået på stole, havde publikum headbanget hovedet dybt ned i scenekanten. ’Throw Your Bolts’, ’I Believe in Me’ og ’Dark’ gik rent ind.

Bo Summer sørgede for den lunefulde stemning mellem numrene med stikpiller til både band og publikum. Ingen gik fri. ”Jeg har sagt, at I skal blive på jeres pladser, når I kommer ind på scenen. I løber jo rundt som Anthrax!” kom det fra Summer efter et sammenstød med guitarist Rasmus Henriksen.

Publikum kunne nu også være med. ”Jeg hader dig, Bo!” erklærede en højtråbende gæst. ”Det er okay,” forklarede Bo og kvitterede ved at takke for sandwichen med den råbende mands kone og mor.

Sådan er det. Sådan har det altid været. Igennem 30 år. Det er Illidsposed. Bo Summer taler meget – måske for meget. Men musikken har altid talt for sig selv.  Så kan det godt være, at ingen på scenen rent faktisk havde komponeret aftenens hovedattraktion, men kvintetten fyrede pladen af med noget nær perfektion.

Sublimt fremført
Igennem en halv time høvlede Batten, Kussen, Schmidt og Henriksen sig igennem den 26 år gamle udgivelse, mens den 49-årige frontmand understregede, at alderen da endnu ikke har smittet af på evnen til at levere en grotesk god omgang growl.

Anekdoter fulgte med mellem numrene. Teksten til ’Vesuvio’ er baseret på et menukort fra et pizzeria i Horsens, erindrede forsangeren. Læs ordene. Den er god nok! ’Submit’s ophavsmænd blev anerkendt undervejs. Men ikke alle numre lod til at blive spillet i sin helhed. ’Slow Death Factory’ og ’Memories Expanded’ fremstod kortere end på pladen. Ikke at det gjorde noget.

”Vi skal lige igennem et par numre mere, før det bliver fedt igen” proklamerede Summer da også selv halvvejs inde i pladen. Og rigtig fedt blev det såmænd også til sidst med ’Submit’s suveræne første numre, ’A Frame of Mind’ og ’Purity of Sadness’, som brutalt afsluttede den 70 minutter lange koncert, der satte et fedt punktum for tre dages fantastisk festival i Fredericia.

Gensyn med gamle dage: Da Illdisposed udsendte 'Submit' i 1995.