Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Jysk dødstræf på Amager

Populær
Updated
_JD24266
_JD24017
_JD24036
_JD12645
_JD24162
_JD12435
_JD12459
_JD23909

Tre generationer af dansk dødmetal tørnede sammen i Amager Bio til en aften fuld af moshpitting og musikalske piskesmæld.

Kunstner
Titel
+ Dawn of Demise + Nakkeknækker
Spillested
Dato
03-12-2022
Trackliste
1. Ego To Absolvo
2. Creature
3. Meethook Massacre
4. Genesis
5. Justitia
6. Vortex
7. Wormlord
9. Ecclesia
10. Gargoyles
11. Necro Sapiens
Fotograf
Jacob Dinesen
Karakter
4

Under det veloplagte turnénavn Necrofest og med en stærk døds-treenighed på programmet, så var der ikke overraskende fyldt godt op i Amager Bio lørdag aften. Cirka 700 mennesker var mødt op for at overvære den jyske dødskaravane, der aftenen før lagde vejen forbi Gimle i Roskilde

Oplevelsen sad måske stadigvæk i Nakkeknækkers frontmand, Christoffer Kofoed, der indledte aftenen med et ”Roskilde!” og gentog den forkerte by fem minutter senere. Der var åbenlyst nerver på hos opkomlingene i Nakkeknækker fra Silkeborg. Med god grund. Der var vel 500 gæster, da det unge band gik på. Så unge, at ingen af dem formentlig er gamle nok til at kunne tage et kørekort.

Trommeslageren, den 16-årig ”Hajn”, dukkede op på de sociale medier for tre år siden og imponerede med sine evner og attitude – den synlige vilje til at ville det her. Lørdag aften virkede både Hajn og de øvrige kumpaner i Nakkeknækker som en blodtørstig flok knægte, der ville det her.

Kvintetten, der har eksisteret i to år og har to demoer bag sig, havde næppe stået foran så stort et publikum før lørdag aften. Men der var mere attitude og nosser end nerver. Nakkeknækker lyder som en bastard mellem Power Trip og Baest, og Kofoed ligner da også en ung udgave af Power Trips afdøde Riley Gale.

Kvartetten bag ham gav den maksimalt gas og høvlede igennem på instrumenterne, og især Anton ”Hajn” Bregendorf brillerede på trommerne. Den unge kvintet imponerede også med aftenens bedste lyd. Selvom der intet var at klage over på den front under nogle af aftenens show.  

Med titler som ’Bistandsklienter’ og ’Jesus’ mor er Satans Fætter’ burde Nakkeknækker sælge flere digtsamlinger end Tobias Rahim, men det er verden nok ikke helt klar til endnu.

Men publikum skal nok være klar til Nakkeknækker. De havde tyve minutter at gøre godt med i Amager Bio. Mere behøvede de nu heller ikke for at overbevise om potentialet. Til januar er Nakkeknækker på programmet til Copenhell Freezes Over i Vega. Tjek dem ud.

Aftenens bedste show
Juniorgruppen i Nakkeknækker var ikke engang født, da aftenens næste navn fra Silkeborg blev dannet for tyve år siden.

Dawn of Demise debuterede med et brag af en dansk dødsklassiker i 2007 og har siden holdt kadencen med stærke udgivelser og koncerter. Det var ingen undtagelse i Amager Bio.

Mægtige ’Juggernaut’ indledte et 40 minutters forrygende dødstrip med materiale fra alle seks udgivelser på sætlisten.  ’… And Blood Will Flow’ fulgte efter og kom som aftenens første ud af fire skæringer fra debuten. På titelnummeret ’Hate Takes Its Form’ kom Baests Simon Olsen på scenen og skreg de strofer som Jakob Bredahl i sin tid lagde på pladen, da han stadig var sanger i Hatesphere.

Simon Olsen og Scott Jensen lignede en smuk duo som de stod der med blottede maver og pillede ved hinanden, mens de growlede og skreg sig igennem debutpladens åbningsnummer.

”Grøn Tuborg! Man kan leve af det!” bemærkede Scott Jensen, der mellem numrene vanen tro kom med skarpe observationer fra livet. ”Kan vi blive enige om, at dødmetal og bajere går hånd i hånd,” kom det undervejs, da endnu en Grøn Tuborg blev knappet op.

51-årig Scott Jensen er og bliver dansk dødsmetals udgave af Johnny Madsen. Stik ham et tv-program. ”Så for Silkeborg!” Sikkert hit!

_JD23963.jpg

Mens Scott Jensen styrer publikum, så står brormand Bjørn Jensen på bassen ved siden af og styrer musikken og holder øjenkontakten med de andre. For tag ikke fejl. Bag den muntre facade er der et koncentreret band, der spiller vanvittig tight og fedt sammen.

Men de får det sgu til at se så nemt ud, Dawn of Demise, når de står der på scenen og bare tonser derudad med energisk overskud. Passionen for dødsmetal stråler ud af bandet.

Klassikeren ’Intent to Kill’ lukkede overbevisende for 40 minutters show, der var et glædeligt gensyn med Dawn of Demise i hovedstaden og aftenens bedste koncert.

Mosh-pit-orgie
Historie på Helviti”, skrev vi om Baests show på årets Copenhell, hvor de danske dødsdarlings igen var en masseattraktion på festivalen.

Herhjemme er der vel i øjeblikket heller ikke andre danske dødsmetalbands end Baest, der kan sælge 700 billetter og spille Amager Bio op.

Men hvem kan, Baest kan, som man siger. Og de skuffede næppe deres fans lørdag aften, hvor Bioen igennem 75 minutter blev udsat for et regulært moshpit-orgie.  

”Nu kommer det til at gå fucking stærkt,” advarede Simon Olsen før ’Meathook Massacre’ og fik inddelt publikum i en massiv wall of death, der foldede sig ud i noget, der mindede om et voldsfrit slagsmål. Normalt er crowdsurfing forbudt i Bioen, men måske havde vagterne opgivet på forhånd og folket fik deres fest.

_JD24383.jpg

Publikum var i den grad på og næverne kom kollektivt i vejret, da ’Genesis’ blev sat i gang, og det medrivende nummer endte da også som aftenens største fuldtræffer.

Det var en aften i gæsternes tegn. Scott Jensen brølede med på ’Jusitia’, Nakkeknækkers Kofoed sluttede sig til på ’Vortex’ og der blev massivt klappet, da Cabals Andreas Bjulver blev kaldt på scenen og growlede med på Gargoyles.

Og måske var det meget godt med gæster undervejs for hovednavnet virkede sgu lidt trætte i det. Den helt eksplosive intensitet og stemning var fraværende, men bandet skabte nu stadig en stærk oplevelse. Især ’Necro Sapiens’ lukkede showet med format, men bæstet fra Aarhus er hørt brøle vildere før.